Болить горло? Уникайте цих 5 продуктів у своєму раціоні
 
        
        - цитрусові (апельсини, лимони, грейпфрути)
- соки
- томати та томатні соуси
- квашені овочі (капуста, огірки)
- оцет, маринади
- кислі ягоди (журавлина, смородина)
- теплим, м’яким, нейтральним продуктам: вівсянка, пюре, бульйони, супи
- теплим напоям: ромашковий чай, тепле молоко, вода без газу
- продуктам із м’якою текстурою, які не "дряпають" горло
Гострі спеції (чорний перець, чилі, часник тощо) можуть подразнювати слизову оболонку горла, що вже запалена, а це посилює біль і печіння. Капсаїцин - речовина, що робить перець гострим, активує нервові закінчення, викликаючи відчуття печіння і може тимчасово збільшити набряк. При регулярному подразненні слизова відновлюється повільніше. Хрусткі продукти Сухарики, чипси, горішки, тости, печиво з твердою скоринкою механічно подразнює слизову оболонку горла, яка вже запалена. Це може:
- посилити біль і першіння
- сповільнити загоєння
- збільшити ризик вторинного інфікування через мікропошкодження слизової
Алкоголь тимчасово пригнічує активність імунних клітин, ускладнюючи боротьбу організму з інфекцією (вірусною або бактеріальною). Якщо людина приймає жарознижувальні, антибіотики, протизапальні або антигістамінні препарати, алкоголь може:
- підвищити ризик побічних ефектів (сонливість, порушення серцевого ритму)
- знизити ефективність ліків
Кофеїн, як і алкоголь, може зневоднювати організм, роблячи горло ще сухішим. Він має легкий сечогінний ефект, що може сприяти зневодненню. Для загоєння слизової горла важливо підтримувати достатнє зволоження. Гарячі або дуже концентровані кавові та енергетичні напої можуть додатково подразнювати запалене горло. Вас може зацікавити:
- 8 перевірених методів, які миттєво знімуть біль у горлі
- Лікар назвав причини болю у горлі
- Чи справді безпечно полоскати горло перекисом водню