Що буде з організмом, якщо не їсти овочі та фрукти?
Відмова від овочів і фруктів може мати серйозні наслідки для здоров’я - від ослаблення імунітету до проблем із серцем і шкірою. Навіть короткочасний дефіцит вітамінів і клітковини впливає на самопочуття та роботу організму.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Lose it.
Ризики відмови від фруктів та овочів
Фрукти та овочі багаті на поживні речовини, необхідні організму. Клітковина, вітаміни, мінерали та антиоксиданти - все це міститься в цих продуктах і є критично важливим для здорового фізичного функціонування.
Відсутність їх з часом може призвести до таких проблем, як дефіцит поживних речовин, закрепу та підвищене запалення.
Овочі й фрукти також містять антиоксиданти та фолієву кислоту, які впливають на синтез серотоніну. Їх нестача пов’язана з підвищеним ризиком депресії, тривожності й хронічної втоми.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), збільшення споживання фруктів та овочів допомагає запобігти неінфекційним захворюванням, таким як рак, ожиріння та серцево-судинні захворювання.
Без овочів і фруктів:
- раціон стає калорійнішим (менше об’єму при тій самій енергії)
- легше переїдати, що веде до ожиріння
- знижується чутливість до інсуліну - підвищений ризик діабету 2 типу
- для клітковини - обирайте боби, сочевицю, цільнозернові продукти, горіхи та насіння
- вітамін А - включіть яєчний жовток, жирну рибу та яловичу печінку
- калій - додайте молоко, йогурт, курку та яловичину
- магній - яловичина та курка
- антиоксиданти - зосередьтеся на цільнозернових продуктах, а саме яловичій печінці, яйцях, горіхах, насінні, соєвих продуктах та бобах
- 7 продуктів, які наситять вівсянку білком
- Чи можна їсти авокадо, яке стало коричневим
- Експерт із довголіття розкрив три "секретних" сніданки для життя "до 100 років"