Gazeta.vn.ua
← Назад до новин

Скільки разів на тиждень потрібно мити усі кухонні поверхні?

Всі новини | 07.11.2025

Скільки разів на тиждень потрібно мити усі кухонні поверхні?
Кухня - місце, де чистота безпосередньо впливає на здоров’я. Щоб уникнути розмноження бактерій і забруднення продуктів, різні поверхні потребують різної частоти миття. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Southern living. Холодильник

Очищайте зовнішню частину холодильника принаймні раз на тиждень, але якщо у вас є собаки та діти, то може знадобитися щоденне оновлення.

Можна просто очистити зовнішню частину теплою ганчіркою та засобом для миття посуду. Тоді як повне миття можна робити раз на 3-4 місяці. Повністю вимкніть холодильник, вийміть усі продукти. Вимийте полиці, ящики й дверні ущільнювачі теплою водою з харчовою содою (1 ст. ложка на 1 л води). Висушіть насухо, перш ніж вмикати назад. Шафи та шухляди Частота залежить від місця, типу поверхні та інтенсивності користування кухнею. Орієнтовно:

  • зовнішні поверхні (дверцята, ручки) - 1 раз на тиждень, бо на них осідають жир і пил
  • верх шаф (якщо відкритий простір до стелі) - 1 раз на 1-2 місяці, адже там накопичується жирний наліт і пил
  • внутрішні полиці - 1 раз на 3-6 місяців, якщо продукти зберігаються в упаковках
  • шафи біля плити чи витяжки - щотижня або частіше, через бризки олії
Варильна поверхня Варильну поверхню бажано мити:
  • після кожного приготування - щойно вона охолоне. Це запобігає пригоранню залишків їжі та утворенню плям 
  • раз на тиждень - робити глибше очищення (знімати решітки, конфорки або перевіряти індукційні зони), навіть якщо поверхня виглядає чистою 
  • одразу після розлиття чогось липкого або жирного (цукор, соус, олія) - щоб уникнути пошкодження покриття
Мікрохвильова піч Залежно від частоти використання:
  • щодня або після кожного приготування, якщо страва розбризкується чи залишає запах (наприклад, соус, жир, риба) 
  • 1-2 рази на тиждень - при звичайному використанні (підігрівання їжі без сильних забруднень)
  • раз на місяць - для глибокого очищення: протерти внутрішню камеру, дверцята, ущільнювач, вентиляційні отвори
Щоб легше відмити засохлі плями, поставте в мікрохвильовку чашку з водою та кількома краплями лимонного соку, увімкніть на 3-5 хвилин, потім протріть серветкою. Раковина Раковину бажано мити щодня, якщо ви миєте посуд, руки, овочі тощо. Це допомагає прибрати наліт мила, жир і залишки їжі, які швидко накопичуються та сприяють росту бактерій. Варто мити після кожного використання сирих продуктів (м’яса, риби, яєць), щоб уникнути перехресного забруднення. Тоді як раз на тиждень варто робити ретельне прибирання із використанням дезінфікуючого засобу або розчину оцту й соди, щоб видалити мікроби, вапняний наліт і запахи. Стільниці

Щодня протирайте всю поверхню вологою губкою чи м’якою ганчіркою з нейтральним миючим засобом. Це запобігає накопиченню жиру, залишків їжі та бактерій. Після контакту зі сирим м’ясом, рибою чи яйцями обов’язково обробіть ділянку дезінфікуючим засобом (наприклад, розчином на основі спирту або хлору, придатним для харчових поверхонь). Тоді як раз на тиждень проводьте ретельніше очищення всієї стільниці, включно зі швами, кутами та місцями біля стіни.   Вас може зацікавити:

  • Що краще використовувати для миття посуду - губку чи щітку
  • Помилка при зберіганні залишків їжі, яку роблять майже усі
  • Три помилки при зберіганні каструль та сковорідок, які роблять майже усі