Gazeta.vn.ua
← Назад до новин

Найкорисніші способи приготування курки, які не будуть шкодити

Всі новини | 14.11.2025

Найкорисніші способи приготування курки, які не будуть шкодити
Не всі способи приготування курки однаково корисні, деякі можуть завдати сильної шкоди організму. Варто знати, який спосіб приготування м'яса допоможе максимально зберегти поживні речовини. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Нealth. Приготування на пару

В журналі Cancers йдеться, що приготування на пару за низьких температур (близько 212 градусів) призводить до зниження рівня гідрохлоридних камедіазолінів (ГЦА) та поліацетатних ароматизаторів (ПАВ).

Пара допомагає курці зберегти ніжність, вологість та смак. Курка, приготована на пару, також має відносно низьку калорійність, оскільки не потребує додаткового жиру.

Як приготувати курку на пару:

  • наріжте великі шматки курки на менші, щоб вони рівномірно приготувались
  • приправте курку маринадом, сіллю, перцем або іншими травами та спеціями 
  • якщо у вас немає пароварки, можна використовувати велику каструлю з кришкою 
  • поставте кошик для приготування на пару над каструлею з киплячою водою, стежачи, щоб вода не торкалася курки 
  • накрийте каструлю кришкою та готуйте 15-20 хвилин або доки внутрішня температура не досягне 165 градусів 
Варіння

За даними MDPI, варіння курки - це простий і неймовірно корисний спосіб приготування. Як і на пару, варіння використовує низькі температури, які зазвичай не перевищують 212 градусів. 

Варена куряча грудка виходить ніжна та соковита. Також такий спосіб - це простий спосіб додавати білок до різних страв. Для отримання додаткового смаку варіть курку в бульйоні, приправленому травами та спеціями, замість води.

Як варити курку:

  • покладіть курку у велику каструлю та додайте достатньо води або бульйону
  • додайте до рідини свіжу зелень, сіль, перець, цибулю або інші приправи для посилення смаку
  • доведіть до кипіння на сильному вогні 
  • після закипання зменште вогонь, щоб підтримувати повільне кипіння, приблизно 10 хвилин або доки внутрішня температура не досягне 165 градусів 
Приготування їжі під тиском Приготування під тиском - це метод приготування їжі в закритій посудині (скороварці або мультиварці з такою функцією) для прискорення процесу. Тиск всередині збільшує температуру кипіння води, що скорочує час готування до 60% і допомагає зберегти більше поживних речовин. 

Як приготувати курку під тиском:

  • приправте курку сіллю, перцем, травами, спеціями або маринадом
  • додайте воду у скороварку
  • викладіть курку в один шар
  • закрийте каструля з герметичною кришкою, що створює високий тиск за допомогою пари
Запікання

Запікання курки за температури до 175 градусів призводить до відносно низького рівня канцерогенів. Це пов'язано з обмеженим прямим контактом з гарячою поверхнею. 

Як приготувати запечену курку:

  • розігрійте духовку 
  • покладіть цілу курку на деко та добре приправте травами, спеціями, сіллю та перцем
  • збризніть курку оливковою олією та запікайте без кришки, поки м’ясо не перестане бути рожевим 
  • використовуйте термометр для м'яса, щоб переконатися, що внутрішня температура досягла 165 градусів 
  • як тільки курка повністю приготується, вийміть її з духовки та дайте їй постояти приблизно 15-20 хвилин перед подачею 
Методи приготування, які потрібно обмежити

Вживання шматочка смаженої курки час від часу навряд чи спричинить серйозні проблеми зі здоров'ям. Однак часте вживання може створити проблеми.

Крім того, певні хімічні речовини утворюються, коли м'ясо готують за високої температури, зокрема: 

  • гриль
  • смаження на сковороді
  • барбекю

Шкідливі речовини утворюються, коли сік та жир зі смаженого м'яса капають, спричиняючи полум'я або дим. Вони також можуть утворюватися під час копчення м'яса. Як обрати безпечну курку

Курка може бути дуже поживною за умови правильного приготування, вибору та зберігання. Враховуйте наступні поради під час купівлі та приготування курки:

  • у продуктовому магазині покладіть курку в поліетиленовий пакет, щоб її сік не забруднив інші продукти
  • зберігайте курку внизу холодильника в герметичному пакеті, щоб запобігти протіканню соку на інші продукти
  • мийте руки з милом протягом 20 секунд до та після контакту з сирою куркою
  • курку не потрібно мити 
  • тримайте приготовлену курку подалі від поверхонь, на яких зберігається сира курка
  • використовуйте цифровий харчовий термометр, щоб приготувати курку до внутрішньої температури 165 градусів
  • залишки поставте в холодильник або заморозьте протягом 2 годин
  Вас може зацікавити:
  • Курятина ніколи не буде сухою, якщо скористатися цими хитрощами
  • Як швидко і безпечно розморозити м'ясо
  • Як дізнатися свіжість м'яса за секунду в магазині