Кому постувати категорично не можна: перевірте себе
Період різдвяного посту - це не лише духовна практика, а й серйозне випробування для організму. І хоча для більшості людей тимчасове обмеження в харчуванні не становить загрози, існують категорії, яким пост може завдати реальної шкоди.
Про це в інтерв’ю РБК-Україна розповіла гастроентеролог-дієтолог, доктор медичних наук, професор, Заслужений лікар України Галина Анохіна.
Кому не можна поститися
Фахівчиня пояснює, що збільшення частки рослинних продуктів у раціоні корисне не всім. Зокрема, людям із ожирінням, цукровим діабетом та метаболічним синдромом піст може погіршити стан.
Через велику кількість каш і зернових у меню у них підвищується рівень цукру в крові, а овочі з низькою калорійністю не покривають потреби організму в енергії. У результаті з’являються слабкість, головний біль, виснаження.
Піст справді є навантаженням для травної системи. Анохіна наголошує, що навіть здорова людина може відмовитися від посту, якщо відчуває, що її організм погано переносить зміни в раціоні. Адже харчування - це базова, життєво необхідна потреба, й організм гостро реагує на будь-які обмеження.
Категорично не можна постувати дітям і підліткам. Їхній організм росте, а тому потребує повноцінного білка тваринного походження. Що менша дитина, то більше білка їй потрібно для розвитку.
До групи ризику входять також вагітні жінки. Нестача білка і жирів може негативно вплинути на розвиток плода. Пост протипоказаний людям із дефіцитом маси тіла, адже обмеження їжі лише погіршить стан.
Ще один вагомий фактор - хронічний стрес. За словами Анохіної, стрес запускає процеси катаболізму розпаду клітин. Якщо на цьому тлі людина додатково навантажує організм постом, це призводить до ослаблення імунітету, частих вірусних інфекцій і загострення хронічних хвороб.
Багатьом українцям піст протипоказаний
А враховуючи, що сьогодні багато українців живуть у стресових умовах, суворий піст може бути небезпечним.
Особливо це стосується жителів прифронтових регіонів та зон бойових дій. Таким людям потрібні білки і жири для підтримання сил. Для них найкращий шлях - духовні практики без обмеження раціону.
У контексті посту часто згадують про аутофагію - процес «очищення клітин», відкритий Нобелівським лауреатом Йосінорі Осумі. Проте Анохіна наголошує, що це не має прямого відношення до посту. Аутофагія - не про голодування, а про внутрішні клітинні процеси, які індивідуальні для кожної людини.
Фахівчиня підсумовує, що піст - це передусім про духовні практики, прощення та добрі вчинки. А якщо обмеження в харчуванні шкодять здоров’ю, від них варто відмовитися.
Вас може зацікавити:
- Ці продукти українцям найкраще їсти в піст
- Топ-5 смачних та поживних страв, які легко приготувати без світла
- Чому взимку ми їмо більше?