Популярні, але небезпечні. Нутриціолог назвала дієти, яких не можна дотримуватися
Сучасні харчові тренди часто вводять людей в оману і можуть негативно вплинути на здоров'я. А для комфортного стилю життя варто знайти комфортний спосіб харчування.
Про це розповідає нутриціологиня Катерина Крупкіна в інтерв’ю РБК-Україна.
Яких дієт не можна дотримуватися
Одним із таких явищ експертка називає білкові дієти, які акцентують на споживанні лише тваринних жирів і ігнорують клітковину.
За її словами, відсутність клітковини може призвести до проблем із кишківником, а також до порушень ліпідного профілю, ожиріння печінки та підшлункової. Подібні дієти не підходять для харчування на все життя, наголошує Крупкіна.
Ще один суперечливий тренд - кето-дієта. Хоча вона обіцяє швидкі результати, згодом може викликати серйозні порушення метаболізму та проблеми з органами травлення.
Який стиль харчування радить нутриціолог
На противагу цьому нутриціологиня рекомендує середземноморську дієту: вона підходить для щоденного харчування, не має суворих обмежень і підтримує довготривале здоров’я.
Крупкіна також звертає увагу на тренд fibermaxing, тобто збільшення споживання клітковини. Хоча клітковина важлива для травлення, її надлишок без достатньої кількості білка та жирів може призвести до дисбалансу.
"Там роблять акцент, щоб їсти дуже багато клітковини, але забувають про те, що нам треба їсти ще й білок. Це теж є основою. Нам треба ще жири їсти для гормонів, а весь фокус іде саме на клітковині. Чомусь ми забуваємо про баланс", - наголошує Катерина.
Серед позитивних тенденцій Крупкіна виділяє свідоме харчування. Воно передбачає:
- повільне і зосереджене споживання їжі
- увагу до смаку та ступеня насичення
- поліпшення травлення і кращу засвоюваність вітамінів і мінералів
- Чи є в супі вітаміни та мінерали?
- Як вибрати корисний хліб у магазині
- 5 видів хліба з українських магазинів, які містять надлишок солі