Вітаміни з фруктів чи з таблеток - що корисніше? Пояснює доктор наук
Переконання про користь лише натуральних вітамінів базується на уявленні, що "продукт з їжі" має супутні біоактивні компоненти (фітонутрієнти, флавоноїди тощо), які працюють у взаємодії, тобто синергічно з вітамінами, а також певною мірою на маркетингу, коли слово "натуральний" трактують як "більш безпечний та ефективний".
За словами експерта, на сьогодні не доведено переваги натуральних вітамінів над синтетичними.
"Ефективність і безпека залежать від конкретного вітаміну, форми (стереоізомер, певна сольова форма тощо), дози та клінічного контексту. Так, за даними PubMed, вітамін C має схожу біодоступність у синтетичній і харчовій формах", - розповів Хайтович.
За словами експерта, хіміко-біохімічно хімічна молекула L-аскорбінової кислоти (хімічна назва вітаміну С - Ред.) є ідентичною незалежно від джерела.
Фахівець також розповів, що синтетичні форми вітаміну D у певних дозах лікарі призначають для профілактики та лікування рахіту. При цьому медики враховують, що дози мають бути знижені або людині взагалі варто припинити приймати вітамін D в літній період, коли він інтенсивно виробляється в шкірі під дією ультрафіолетового опромінення.
"Винятками щодо синтетичних і харчових форм вітамінів є випадки, коли та сама назва покриває різні ізомери або похідні. Наприклад, йдеться про натуральний вітамін E (d-α-токоферол) проти синтетичного (dl-α-токоферолу); або фолієву кислоту проти метилфолату (активна форма фолієвої кислоти, вітаміну B9 - Ред.)", - зауважив професор.
За словами експерта, у цих випадках молекулярна конфігурація та форма впливають на метаболізм і біодоступність.
“Також у продукті харчування вітамін супроводжується матрицею, якою є білки, жири та поліфеноли, що може впливати на всмоктування або метаболічну дію”, - розповів Хайтович. Коли синтетичні вітаміни ефективніші за природні
Фахівець зазначив, що, за даними Advances in Human Biology, синтетична фолієва кислота зазвичай має вищу біодоступність при пероральному застосуванні.
"Її метаболізм відрізняється від природних форм, і у разі застосування високих доз вона може накопичуватися в крові у вигляді незміненої фолієвої кислоти", - наголосив професор.
Експерт розповів, що за певних станів, таких як атрофічний гастрит, перебування на антимікробній терапії, а також у людей похилого віку може знижуватися біодоступність вітаміну B12 у разі перорального застосування.
Тому, наприклад, для людей похилого віку лікарі призначають шляхи введення вітаміну, які оминають шлунково-кишковий тракт, - ін'єкції, під'язикові сублінгвальні препарати. Чим небезпечне передозування синтетичних вітамінів?
"За даними MedScape, головні ризики пов’язані з жиророзчинними вітамінами (A, D, E, K) - вони накопичуються в тканинах і можуть викликати токсичні ефекти. Йдеться про гіпервітамінози A (печінкова дисфункція, підвищений внутрішньочерепний тиск, вади розвитку плода при застосуванні високих доз у вагітних) та D (гіперкальціємія, ниркова недостатність тощо)", - розповів Хайтович.
Він наголосив, що деякі водорозчинні вітаміни у разі застосування дуже високих доз викликають специфічні побічні ефекти. Наприклад, тривалий прийом ніацину може призвести до гепатотоксичності, а вітаміну B6 - до нейропатії. Чи можливий надлишок природних вітамінів?
"Це практично не описано, хоча є можливим. Наприклад, при вживанні великої кількості вітаміну D з харчовими продуктами (наприклад, риб’ячим жиром) та інтенсивній інсоляції (тобто значному надходженні сонячного світла і тепла)", - розповів експерт.
Фахівець додав, що водорозчинні вітаміни (вітамін C, більшість вітамінів групи B) легко виводяться нирками за умови нормальної їх функції, тому токсичний ефект у разі значного надходження вітамінів із харчових джерел малоймовірний.
"Проте при нирковій недостатності навіть водорозчинний мікронутрієнт може накопичуватися. Гіпервітамінози виникають переважно при споживанні концентрованих добавок", - наголосив професор.
Синтетичні вітаміни часто не поступаються натуральним (ілюстративне фото: Freepik)
Як засвоюються вітаміни у дітей, дорослих та людей похилого віку
Експерт зазначив, що у дітей раннього віку (особливо новонароджених) ферментні системи ще недостатньо розвинені, тому для деяких вітамінів потрібна спеціально підібрана доза або фармацевтична форма.
У людей похилого віку зниження кислотності шлунка та наявність коморбідних станів (одного або кількох супутніх захворювань поряд з основним - Ред.) прийом великої кількості лікарських засобів призводить до порушення засвоєння вітамінних препаратів.
Тому лікарі призначають їх парентерально (оминаючи шлунково-кишковий тракт) або у вищих дозах, але при цьому здійснюють моніторинг ефективності та безпечності. Чи можна подолати дефіцит вітамінів лише харчуванням?
Микола Хайтович зазначив, що в країнах із низьким або середнім рівнем доходу населення раціон харчування не забезпечує потребу людей в основних вітамінах та мінералах, тому саплементація (призначення додаткових поживних речовин (нутрієнтів) до харчових продуктів, щоб підвищити їхню харчову цінність - Ред.) є обґрунтованою.
"Крім того, лікарі обов’язково призначають жінкам фолієву кислоту за 2 місяці до планування вагітності і під час першого триместру вагітності", - наголосив експерт. Взаємодія вітамінів і ліків: наскільки це важливо?
За словами професора, це вкрай важливо.
"Вітаміни та мінерали можуть змінювати фармакокінетику і фармакодинаміку лікарських засобів. Наприклад, високі дози вітаміну K можуть знижувати ефект антикоагулянту варфарину. Ніацин у високих дозах взаємодіє з гіполіпідемічними препаратами і може посилювати гепатотоксичність. Високі дози вітаміну E можуть змінювати ефекти хіміотерапії", - зауважив експерт.
Він додав, що водночас багато лікарських засобів, зокрема інгібітори протонної помпи та метформін, знижують всмоктування вітаміну B12. Тому у разі поліфармації (більше читайте у матеріалі про те, що таке поліпрагмазія і хто в зоні ризику - Ред.), особливо у пацієнтів похилого віку, лікар повинен контролювати взаємодію лікарських засобів і, за потреби, коригувати дозування. Сезонний прийом вітамінів: маркетинг чи потреба?
"Дослідження на основі доказової медицини не підтверджують, що масовий щоденний прийом мультивітамінів у здорових дорослих людей зменшує, наприклад, частоту серцево-судинних захворювань", - зазначив Хайтович.
А отже, масові сезонні курси без індивідуальних показань не виправдані.
"Разом з тим є вітаміни, надходження яких в організм суттєво залежить від регіону проживання та сезону. Особливо це стосується вітаміну D. Тому його введення людям похилого віку, а також тим, хто мало буває на сонці, може бути обґрунтованим. А низький рівень вітаміну D в крові є прямим показанням для його додаткового введення за призначенням лікаря", - додав експерт. Раніше ми писали про 5 головних ознак дефіциту вітаміну В12. Також розповідали про способи, яких слід дотримуватися щодня, щоб споживати більше вітамінів. Крім того, розповідали, чому вітамін D може бути небезпечним.