Gazeta.vn.ua
← Назад до новин

Коли солити воду для картоплі: нарешті поставлена крапка в кулінарній суперечці

Всі новини | 29.11.2025

Коли солити воду для картоплі: нарешті поставлена крапка в кулінарній суперечці
Питання, коли саме додавати сіль у воду до кипіння чи після роками викликає суперечки на кухні. Одні стверджують, що солити потрібно холодну воду, інші, що лише гарячу або навіть киплячу. Відповідь на це питання дає РБК-Україна з посиланням на Instagram польської науковиці, професорки Катажини Сюзддак. Коли треба солити воду За словами експертки, немає жодної практичної різниці, коли саме ви додасте сіль. Професорка наголошує, що  саме солона вода має меншу теплоємність, ніж прісна, тому вона трохи швидше нагрівається. Але є нюанс, що  після додавання солі температура кипіння води підвищується. Проте в реальному житті ефект мінімальний. Якщо додати чайну ложку солі до 1 літра води, температура кипіння зросте лише на 0,05°C. Це настільки незначно, що під час приготування ви взагалі не помітите різниці. "Отже, немає сенсу сваритися, коли саме солити воду", - підсумовує Сюзддак. Додаткова порада від науковиці У коментарях вона зауважує, що картоплю варто різати однакового розміру, щоб вона готувалася рівномірно. Таким чином, відповідь проста: соліть тоді, коли вам зручно,  на смак або час приготування це практично не вплине. Така порада може зняти давню кулінарну суперечку раз і назавжди. Вас може зацікавити:
  • Головна помилка при приготуванні чаю, яку роблять українці
  • Три гарячі страви, які можна приготувати в термосі без газу та електрики
  • Топ-5 смачних та поживних страв, які легко приготувати без світла