Gazeta.vn.ua
← Назад до новин

Картопляне пюре ніколи не буде пухким, якщо ви робите цю помилку

Всі новини | 01.12.2025

Картопляне пюре ніколи не буде пухким, якщо ви робите цю помилку
Картопляне пюре часто стає клейким через неправильну технологію приготування, якої дотримуються майже усі. Щоб отримати пухку консистенцію, варто правильно розминати картоплю. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Southern living. Головна помилка під час приготування картопляного пюре

Коли варену картоплю розминають занадто довго, чи то вручну, в блендері чи в кухонному комбайні, то вона виділяє крохмаль. У міру накопичення крохмалю картопля стає еластичною, клейкою та щільною.

Це відбувається, бо картопля природно містить крохмаль у своїх клітинах. Енергійне розминання розриває ці клітини. Чим більше ви продовжуєте м’яти картоплю, тим більше крохмалю вивільняється і текстура стає клейкішою. Це стосується будь-якого сорту картоплі. Що варто робити 

Якщо ви хочете отримати надзвичайно гладке пюре, але трохи перестаралися, то ще не все втрачено. Дотримуйтесь цих порад:

  • додайте більше жиру - щедра кількість розтопленого масла, теплих вершків або сметани може допомогти зменшити липке відчуття у роті. Обережно перемішайте, але не збивайте, щоб не погіршити текстуру
  • додайте більше картоплі - якщо у вас є одна-дві зайві картоплини, то відваріть їх до готовності, потім злегка розімніть товкачем. Додайте до клейкого картопляного пюре, щоб полегшити текстуру 
  • почніть все заново - якщо ви готуєте картопляне пюре заздалегідь і маєте додатковий час, використовуйте клейку версію для картопляних рулетів та інших страв
Як правильно готувати 

Ці поради допоможуть кожного разу отримувати легке та пухке картопляне пюре:

  • очистіть та рівномірно наріжте - для рівномірного приготування картопля має бути однакового розміру
  • холодна вода - почніть варити в холодній воді для максимально рівномірного приготування
  • посоліть воду - солона вода насичує картоплю смаком перед тим, як розім’яти, зменшуючи потребу в надмірному перемішуванні пізніше
  • злийте воду повністю - ретельно злийте воду з картоплі та готуйте її на сковороді ще кілька секунд, щоб видалити зайву вологу, яка може зробити її клейкою
  • обережно розімніть - використовуйте товкач та відмовтесь від блендера
  • підігрів інгредієнтів - щоб отримати найгладкішу суміш без перетирання картоплі, переконайтеся, що масло, молоко або інші добавки кімнатної температури або підігріті
Вас може зацікавити:
  • 4 способи, які допоможуть приготувати смачне та корисне картопляне пюре
  • 7 продуктів, які зроблять суп ситнішим та поживним
  • 6 залишків їжі, які псуються швидше, ніж ви думаєте