Ця улюблена різдвяна страва може завдати шкоди здоров'ю
В журналі Food Research International йдеться, що перероблене м’ясо, таке як шинка, має дуже високий вміст натрію. У ній набагато більше натрію, ніж у свіжій свинині. Вживання їжі з високим вмістом натрію може підвищити ризик високого кров’яного тиску (гіпертензії), захворювань нирок та серцевих захворювань. Варто обмежити щоденне споживання натрію до не більше 2300 мг. Один шматочок шинки містить 167 мг. Збільшення ваги Шинка - висококалорійний та солоний продукт. Орієнтовно у 100 г запеченої свинячої шинки міститься 180-250 ккал. Якщо під час свят людина споживає більше калорій, ніж витрачає, то надлишок енергії відкладається у вигляді жирової тканини, тому вага може зрости. Також сіль у шинці сприяє затримці рідини, що може тимчасово додати +0,5-2 кг. Ризик деяких видів раку
На сайті Chimia йдеться, що шинка - це оброблений харчовий продукт, який солять, печуть або коптять. Ці методи приготування збільшують концентрацію канцерогенів у їжі. Канцерогени - це речовини, що викликають рак. Оброблене червоне м'ясо, включаючи шинку, пов'язане з підвищеним ризиком раку та деяких хронічних захворювань.
Шинка містить нітрити та нітрати, які діють як консерванти. Вони допомагають запобігти псуванню шинки, але можуть збільшити ризик раку товстої кишки. Раціон, багатий на оброблене м’ясо, може призвести до колоректального раку та збільшити ризик раку простати та підшлункової залози. Також вживання їжі, багатої на оброблене м’ясо, може збільшити ризик серцевих захворювань. Підтримка щитовидної залози
Шинка є гарним джерелом селену - важливого мінералу, який підтримує здоров'я серця та щитовидної залози. Вживання їжі, багатої на селен, може знизити ризик захворювань щитовидної залози, таких як гіпо- та гіпертиреоз.
Важливо, щоб знизити ризик хронічних захворювань, вживайте шинку в помірних кількостях. Шукайте етикетки з написом з низьким вмістом солі, щоб захистити здоров’я серця. Вас може зацікавити:
- 5 доступних продуктів, які треба їсти для підтримки імунітету взимку
- Нутриціолог назвала три найкращі спеції, як варто мати на кухні
- Чи потрібно рахувати калорії для здорового харчування