Дієтолог назвала простий тест, який покаже вашу норму солі
Більшість українців удвічі перевищує рекомендовану ВООЗ норму солі, що непомітно збільшує ризик гіпертонії та інсульту.
В інтерв'ю РБК-Україна дієтолог, кандидатка медичних наук Ольга Безугла розповіла, як зрозуміти, чи перевищуєте ви свою норму солі, та назвала простий "тест" для перевірки смакових рецепторів.
12,6 грамів солі замість 5: де ховається небезпека?
Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує споживати не більше 5 грамів солі на добу (еквівалент однієї чайної ложки). Однак, згідно з українським дослідженням STEPS (2019), українці в середньому споживали 12,6 грамів солі, удвічі перевищуючи норму.
Експерт пояснює, що проблема полягає у прихованій солі.
"75% солі ми отримуємо не з сільниці. Вона "ховається" в готових магазинних продуктах - хлібі, сирах, ковбасі, соусах або фастфуді", - говорить Безугла.
Вона додає, що навіть якщо вдома ви лише трохи підсолюєте їжу, але регулярно вживаєте готові продукти, добова норма перевищується, і організм цього одразу не відчуває, хоча ризик серцево-судинних захворювань зростає.
Прихований надлишок: як сіль руйнує організм
Дієтолог наголошує, що надлишок натрію є серйозною загрозою, яка часто не має симптомів на ранніх етапах, але з часом "б'є" по життєво важливих органах.
Зокрема надлишок натрію збільшує ризик гіпертензії (підвищеного артеріального тиску), що може призвести до інсульту та інфаркту.
Також велика кількість солі:
- ускладнює роботу нирок
- викликає набряки
- може спричинити сечокам'яну хворобу
- може стати причиною хронічної хвороби нирок
- може спровокувати ослаблення кісток
- запускає ризики розвитку остеопорозу.
- Дієтолог розповідала, як за 14 днів відвикнути від солоного
- Названо корисну альтернативу солі, яка захищає серце
- Які чотири ознаки вказують, що ви вживаєте занадто багато солі