Gazeta.vn.ua
← Назад до новин

Як вибрати мармелад без хімії: 4 прості правила

Всі новини | 12.12.2025

Як вибрати мармелад без хімії: 4 прості правила
Мармелад часто називають найбезпечнішим десертом, адже він базується на натуральних загущувачах - пектині та агар-агарі, які мають неочікувані переваги для здоров’я. Однак магазинний продукт може приховувати надлишок цукру та штучні барвники. В коментарі РБК-Україна нутриціолог Софія Черненко розповіла, як обрати найкорисніший мармелад, який діє як сорбент для кишківника, та пояснила, на які чотири ознаки якісного складу треба звернути увагу, щоб не купити "хімію". Шукайте мармелад на пектині або агар-агарі з фруктів Класичний мармелад роблять шляхом уварювання фруктового соку чи пюре, багатого пектином (яблука, айва, смородина тощо) до желеподібного стану. Сучасні корисні варіанти теж повинні містити в складі натуральний сік або пюре і натуральний загущувач (пектин або агар). Пектиновий мармелад навіть корисний: пектин відноситься до розчинної клітковини, яка діє в нашому організмі як ентеросорбент. У товстому кишечнику він перетворюється на гель, який "зв’язує" важкі метали, токсини, продукти гниття, а також надлишок холестерину. Під дією ферментів мікробіоти пектин частково розщеплюється до коротколанцюгових жирних кислот (бутірат, пропіонат, ацетат). Ці речовини - "їжа" для корисних бактерій (біфідо- та лактобактерій), які підтримують імунітет, зменшують запалення і навіть впливають на настрій через вісь "кишківник-мозок". Агар-агар (отримують з водоростей) - джерело йоду та пребіотик, що поліпшує перистальтику кишківника і підтримує печінку. Гель з агару займає об’єм у шлунку, - у водному середовищі він набухає, утворюючи гель, який покращує перистальтику, і ще завдяки цьому людина швидше відчуває ситість. Це зменшує споживання калорій, не створюючи відчуття голоду. Тому агар часто входить до складу дієтичних десертів, бо він створює приємну текстуру без зайвих калорій і допомагає контролювати апетит. Перевіряйте вміст цукру у мармеладі Мармелад солодкий від природи фруктів, але промисловий продукт часто додатково підсолоджують цукром або патокою у великих кількостях. Якщо ви прагнете користі, обирайте мармелад без доданого цукру або з мінімальною його кількістю. Деякі "дієтичні" мармелади використовують цукрозамінники, але тут також варто бути обережними (поліоли у великих дозах можуть викликати здуття та мати послаблювальну дію). Оптимально, коли фруктова складова стоїть першою в складі, а цукор якщо він є, то наприкінці списку. І, звісно, порція має значення: кілька шматочків мармеладу цілком задовольнять потребу в солодкому. Жодних штучних барвників Яскравий, "кислотний" колір мармеладу іноді видає наявність штучних барвників. Краще дати перевагу продуктам з натуральними барвниками - наприклад, морквяним або буряковим соком, екстрактом куркуми, спіруліною тощо. Натуральний мармелад може бути трохи блідішим або мати природні відтінки фруктів, це нормально. Барвники синтетичного походження (позначки типу E102, E129) небажані: вони не несуть користі і можуть провокувати алергію. Якщо дитина просить яскравий мармелад, краще зваріть домашній з соку та агар-агару - це і корисно, і безпечніше. Зверніть увагу на консистенцію та прозорість Якісний фруктовий мармелад зазвичай м’який, злегка пружний, прозорий або напівпрозорий (якщо зроблений на пектині). Він добре жується і тане в роті. Надто тверді або, навпаки, липкі шматочки можуть свідчити про використання желатину низької якості чи порушення рецептури. Прозорий мармелад зазвичай вказує на агар або желатин, а матовий фруктовий - на пектин з пюре. Обидва варіанти мають право на життя, але пектиновий мармелад з фруктовим пюре містить клітковину і більше вітамінів, тому я вважаю його кориснішим. Але не забувайте, що мармелад - це все ж солодощі. Попри наявність корисних компонентів, він містить цукри (природні чи додані). Тому людям з діабетом варто вживати його з обережністю або обрати спеціальні варіанти без цукру. У помірних кількостях натуральний мармелад - чудовий десерт.   Вас може зацікавити:
  • Як обрати найкориснішу фісташкову пасту
  • Названо смачний десерт, який можна їсти щодня
  • Топ-5 шкідливих інгредієнтів у морозиві, яких слід уникати