Українські чоловіки бунтують за кордоном: що відбувається

Українцям за кордоном не видають документи, точніше – військовозобов’язаним українцям. Невже мобілізація дістанеться і до них?

Про те, як далі можуть розвиватися події, чи законним є припинення надання консульських послуг, які саме послуги наразі недоступні та чи депортуватимуть чоловіків до України, розповідають журналісти в ексклюзиві TSN.UA.

Українці за кордоном бунтують

23 квітня стало “чорним” днем для українських чоловіків за кордоном. Українська влада видала розпорядження щодо призупинення надання консульських послуг усім чоловікам від 18 до 60 років, які перебувають за кордоном. Таке рішення не на жарт розлютило суспільство, я вже не кажу про тих чоловіків, які напередодні прийшли до установ за кордоном, де мали подати документи на продовження паспортів або ж отримати нові. Шалені черги з розлючених чоловіків та їхніх родин, напруженість, яка зростає кожну хвилину, нерозуміння чому та що далі? Ймовірно, і працівники центрів видавання паспортів також не знали, що буде далі, бо жодних пояснень надати не могли.

Повідомляли, що система за кордоном “не працювала” лише для чоловіків, а от жінки та діти могли отримати або подати документи на отримання закордонного паспорта. Хоча в Мережі з'являлися відео, де і жінки нібито залишилися без документів.

Своєю чергою чоловіки також намагалися хоча б отримати вже готові паспорти, але марно – їх також не видавали.

Без прав і паспортів?

Нагадаю, що в документі, який і спричинив весь цей нездоровий “двіж”, зазначено, що надання послуг призупиняють з урахуванням пунктів 6 і 16 частини першої статті 8 Закону України “Про правовий режим воєнного стану” у зв’язку з широкомасштабною збройною агресією РФ проти України, що триває. Заборона діятиме до отримання роз'яснень положень закону щодо посилення мобілізації, який був оприлюднений 17 квітня та набуде чинності у травні.

Пізніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба прокоментував інформацію про надання послуг військовозобов'язаним чоловікам за кордоном.

Що кажуть у МЗС України

І лише під вечір 23 квітня, після шалених черг і скандалів з працівниками центрів видавання паспортів за кордоном, МЗС опублікувало роз'яснення щодо обмежень консульських послуг для чоловіків. З ними можна ознайомитися на сайті міністерства. В МЗС запевнили, що припинення консульських послуг – це тимчасовий крок, і всі українські чоловіки, які перебувають за кордоном, зможуть отримати паспорти, однак після уточнення військово-облікових даних:

“Заяви припинили приймати від 23 квітня. Це рішення – тимчасовий крок, обумовлений “необхідністю вирішення питань щодо військового обліку громадян мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном”.

  • Всі заяви, які громадяни України подали до консульських установ до 23 квітня, розглянуть та опрацюють у повному обсязі.
  • Тимчасово не прийматимуть лише нові заяви від визначеної в новому законі категорії громадян, оскільки термін розгляду таких заяв може перевищити час, який залишився до набрання ним чинності.
  • Обмеження не застосовуються у разі, коли фактичним отримувачем послуги є не сам заявник, а його неповнолітня дитина чи підопічна особа.
  • Після набуття законом про мобілізацію чинності 18 травня процес приймання та розгляду заяв про вчинення консульських дій продовжиться з урахуванням нових вимог, що випливають з положень закону.
  • Чоловіки у віці від 18 до 60 років після оновлення даних військового обліку в ТЦК з дійсними військово-обліковими документами матимуть доступ до консульських послуг згідно з законодавством у повному обсязі.
  • Якщо особа чоловічої статі потрапить за кордоном у надзвичайну ситуацію (ДТП, стихійне лихо), то співробітники консульської служби надаватимуть необхідну консульську допомогу в повному обсязі.

Своєю чергою правозахисники б’ють на сполох і кажуть, що такі дії української влади не зовсім коректні, оскільки закон про мобілізацію ще не набув чинності, тому посилатися на його норми і призупиняти надання консульських послуг не є правильним та порушує права людини.

Юрист і правозахисник Олександр Павліченко розтлумачив, що не так з обмеженням роботи консульств для українців призовного віку, які перебувають за кордоном під час війни. Про це він зазначив в ефірі “Суспільного” в телемарафоні “Єдині новини”.

ТСН.ua запустив опитування: чи призведе припинення надання консульських послуг чоловікам до того, що українці не повертатимуться до України та прагнутимуть отримати громадянство іншої країни? Переважна більшість опитаних вважає, що припинення надання консульських послуг дійсно призведе до того, що українці не захочуть повертатися до України та намагатимуться отримати громадянство іншої держави.

Були й ті, хто відповів, що українці все ж матимуть бажання повернутися до України, однак цей відсоток надзвичайно малий. А що думаєте ви щодо заборони консульських послуг для військовозобов’язаних чоловіків за кордоном, до чого це призведе – напишіть нам у коментарях. Своєю думкою про те, до яких наслідків може призвести розпорядження української влади призупинити надання консульських послуг для військовозобов'язаних чоловіків, які перебувають за кордоном, поділився і юрист та правозахисник Олександр Павліченко.

Нардепи також почали критикувати рішення МЗС. Відмова в консульських послугах відріже українців на 10 років від країни – таку гучну заяву зробив у парламенті Дмитро Разумков:

“Хто встигне зараз, він отримає паспорт, а хто не встигне, він на нього плюне та отримає паспорт іншої держави. І ви втратите ціле покоління”.

Своєю чергою оборонний комітет ВР хоче викликати керівництво МЗС для пояснень щодо свого рішення призупинити надання консульських послуг чоловікам за кордоном. Про це повідомила членкиня комітету Соломія Бобровська. Вона назвала рішення МЗС “напівзаконним” і вважає, що воно має “сумнівний результат, адекватність і зміст”.

Долею українських чоловіків за кордоном під час війни почали перейматися вже давно. Гучні заяви щодо можливої мобілізації військовозобов’язаних, які перебувають не в Україні, лунали з вуст і українських, і закордонних політиків. Ця тема неодноразово висвітлювалася у вітчизняних і закордонних ЗМІ.

Гостру заяву щодо призову українських чоловіків за кордоном зробив і президент Володимир Зеленський. Чоловіки мобілізаційного віку мають бути в Україні, підкреслив він. Зеленський заявив, що “на одного військового йде 6-8 платників податків, і якщо ви в Україні і не на фронті, а працюєте та платите податки, то ви так само захищаєте державу. Але якщо ви за кордоном і ви призовного мобілізаційного віку, і ви і не на фронті, і не сплачуєте податки, і виїжджали поза законом – то є запитання”.

ЄС має “призвати” українських чоловіків, які поїхали за кордон. Таку гучну заяву зробили в бундесвері ще торік.

Хоча потім з’явилася інформація, що уряди європейських країн не змушуватимуть українських чоловіків, які зараз перебувають не в Україні, долучатися до ЗСУ. Зокрема, відповідну заяву зробив міністр юстиції Німеччини Марко Бушман.

За його словами, якщо влада України захоче призвати в армію чоловіків, які залишили країну, це не матиме практичних наслідків для українців, які живуть у Німеччині.

Призов за кордоном – реальність?

Про призов за межами України говорив і спікер ВР Руслан Стефанчук.

Неодноразово про військовий облік за кордоном писала і скандальна нардепка Мар’яна Безугла. Вона зазначала, що цей процес має визначатися Кабінетом міністрів України. Колишній секретар РНБО пан Данілов також застерігав українських чоловіків, що не варто бігати від мобілізації, навіть якщо ви за межами рідної України.

А от міністр оборони Рустем Умєров навіть закликав українських чоловіків, які виїхали за кордон, прийти до призовних пунктів і мобілізуватися. І хоча йшлося про “запрошення”, він начебто натякав на санкції. Про це написали відомі німецькі видання, а в Україні, звісно, репостнули цю новину.

Потім зазначили, що слова міністра оборони перекрутили. Як виявилося, говорив він винятково про обов’язок кожного українського чоловіка захищати Батьківщину. Таку заяву в ефірі телемарафону зробив Ілларіон Павлюк – керівник управління преси та інформації Міністерства оборони.

Нагадаю, нардеп Федір Веніславський зазначав, що механізму, який би змусив громадян України повернутися, якщо вони цього не хочуть, якщо вони легально перетнули державний кордон і якщо щодо них немає кримінальних проваджень в Україні, немає:

“Жодних негативних наслідків для громадян України, які хочуть оновити свої дані, документи, паспорти чи отримати консульські послуги, точно не буде. Треба пояснити, що отримання військово-облікового документа жодним чином не означає, що ці громадяни завтра чи післязавтра будуть мобілізовані, тому що змусити громадян України повернутися, якщо вони цього не хочуть, якщо вони легально перетнули державний кордон і якщо щодо них немає кримінальних проваджень в Україні, загалом доволі складно“.

Також раніше членкиня комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Ірина Фріз в ефірі “Радіо Свобода” розповіла, що оформлення консульських послуг військовозобов’язаними за кордоном за наявності військово-облікових документів необхідне для розуміння кількості громадян України за кордоном. Водночас вона наголосила, що про жодну депортацію з-за кордону українців не йдеться:

“Зараз згідно з чинним законодавством  і українським, і міжнародним – немає механізму депортації людей під час військового стану з інших країн. Жодної депортації відбуватися не буде. Це лише для військового обліку потрібно для Міністерства оборони“.

Нагадаємо, Кабмін заборонив пересилати за кордон паспорти для чоловіків. Тепер призовники зможуть отримати їх лише в Україні.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *