Шахрайські call-центри телефонують рідним зниклих, вимагають гроші: спеціальний уповноважений розповів, як не потрапити на гачок

Є випадки, коли росіяни зв’язуються з рідними зниклих українських військових і вимагають, наприклад, шпигувати на користь Росії. Мовляв, робіть так, інакше з вашими рідними буде погано.

Про це в інтерв'ю “Главкому” розповів уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Артур Добросердов та навів найтиповіші приклади ворожого шантажу.

“Нам відомо про такі випадки, коли росіяни зв’язувалися з рідними осіб, зниклих безвісти, та користувалися їхнім лихом невизначеності (що з рідним, живий він чи вона, чи здоровий?), користувалися тяжким моральним станом, готовністю дізнатись будь-що про свого рідного. Йдеться про вимагання, наприклад, грошей, або вимогу стежити за місцем розташування української військової техніки. Погрожували: якщо не виконуватимете, полоненому буде гірше. Єдиний вихід і єдина правильна дія для рідних людини, що потрапила в полон, – звертатися до СБУ. І в жодному разі не вестися на такий шантаж, не починати виконувати злочинних вказівок РФ або ж пересилати гроші за “належне” утримання в полоні або так званий “викуп”, – розповів спеціальний урядовий уповноважений.

За словами Добросердова, бувають випадки, коли шантажисти переконують рідних зниклого приїхати на територію Росії. Мовляв, тут вам віддамо людину, привозьте кошти.

“Знову ж таки повторюся: шахраї користуються важким моральним, психологічним станом наших людей, які шукають свого рідного. Звичайно, ніхто нікого нікому не віддає, а гроші забирають”, – наголошує він.

Добросердов додає, що масштаб шахрайських дій має коментувати СБУ.

“Інша ситуація – існування не лише російських шахраїв. Є також проблема, коли шахрайські call-центри скуповують списки з телефонами рідних зниклих і починають їм телефонувати, вимагають переказати гроші. Не є рідкісними випадки, коли родина зниклого просто допомагає шахраям, розміщує інформацію в якихось Telegram-каналах про свою зниклу людину, вказуючи навіть дрібні деталі, наприклад, про наявність татуювання. А потім зловмисники з такої інформації формують базу даних і шантажують рідних зниклого. У такому разі обов'язково треба звертатися до Національної поліції”, – каже він.

Також типовими діями шантажистів, за словами спеціального урядового уповноваженого, є вимагання від рідних полонених виходити на мітинги. “Тобто завдання у росіян – розкачувати ситуацію в Україні, збільшувати соціальну напруженість”, – додав Добросердов.

Нагадаємо, раніше омбудсмен пояснив, коли зниклого військового можуть визнати померлим і як діяти його рідним.

Читайте також провідні новини дня:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *